Parasolvoet
De parasolvoet
De parasolvoet heeft als functie dat de parasol niet omvalt of omwaait. Er zijn verschillende soorten materiaal waar je uit kunt kiezen, bijvoorbeeld: kunststof, graniet of beton. Het ene materiaal is van zichzelf zwaarder dan het andere.
Bij de keuze voor het materiaal, moet je aan een aantal dingen denken:
- Hoe vaak wil ik mijn parasol verplaatsen?
- Hoe zwaar is mijn parasol?
- Hoeveel wind staat er in mijn tuin?
- Wat vind ik het mooist?
Als je van plan bent om jouw parasol vaak te verplaatsen, is het handig om voor een parasolvoet te kiezen die je gemakkelijk kan verplaatsen. Je kan kiezen voor een lichter materiaal zoals kunststof. Dit materiaal weegt van zichzelf niet zo veel, maar je kan de voet wel vullen met zand of water. Op die manier heb je toch een stevige voet die jouw parasol op zijn plek kan houden.
Een kunststof voet werkt echter niet bij alle parasols. Kies je voor een hele zware parasol? Dan heb je een parasolvoet nodig die dit gewicht kan dragen. De keuze voor een zwaarder materiaal zoals beton is dan vaak beter. Ook is een zwaardere parasolvoet verstandig als er veel wind staat in jouw tuin. Zo heb je meer zekerheid dat jouw parasol ook echt blijft staan.
Ten slotte is het natuurlijk ook belangrijk wat jij het mooist vindt. Het ene materiaal is echter wel duurder dan het andere. Hou daar rekening mee bij de keuze voor jouw parasol en parasolvoet.
Parasolhoes
Parasolhoes
Wanneer je een parasol koopt, is het belangrijk om goed na te denken over het soort hoes dat je wilt kopen. Hierbij is de keuze voor het materiaal vooral van belang. Meestal heb je de keuze uit een acryl, polyester of textileen doek.
Acryl
Een doek van acryl wordt niet snel vies. Acryl doeken hebben namelijk een vuil- en waterafstotende laag. Daardoor zijn deze doeken onderhoudsvriendelijk. Let er wel op dat je deze doeken nooit wast, want dan verdwijnt deze beschermlaag. De doeken slijten niet snel, maar de kleur kan wel vervagen door de zon.
Polyester
Een doek van polyester is het meest gekozen materiaal. Je kan kiezen uit doeken van verschillende diktes. Hoe dikker het doek, des te meer het beschermd tegen UV-licht. Een dik polyester doek kan zelfs beschermen tegen de regen. Er bestaan echter ook veel goedkopere dunnere doeken. Deze beschermen meestal niet voldoende tegen het zonlicht. Ook kunnen parasoldoeken van polyester verkleuren. Het is daarom niet verstandig om deze constant buiten te laten staan.
Textileen
Een doek van textileen is erg sterk. Het doek houdt alleen niet alle zon tegen. Doordat het doek semi-transparant is, wordt het niet volledig donker onder de parasol. Dit kan zowel een voordeel als een nadeel zijn.
Soorten
Welke soorten parasols zijn er?
Parasols heb je in verschillende soorten, zoals:
De zweefparasol
Het grote voordeel van een zweefparasol is de stok die niet meteen onder het midden van de parasol zit. Hierdoor hou je veel ruimte over onder de parasol. De ideale plek om samen met vrienden of familie te zitten.
De muurparasol
Heb je weinig ruimte in je tuin, maar heb je toch behoefte aan schaduw? Dan is de muurparasol ideaal voor jou. Deze is makkelijk te bevestigen aan de muur, waardoor de parasol weinig ruimte in beslag neemt. Ideaal voor balkons of een klein terras.
De loungeparasol
Ben je op zoek naar een mooie parasol? Een hippe parasol die ook ter decoratie dient? Dan is de loungeparasol geschikt voor jou. Loungeparasols zijn wel iets duurder dan gewone parasols, dus niet geschikt voor elk budget. Maar door de goede kwaliteit van de gebruikte materialen, betaalt deze parasol zich zeker terug.