Een zeecontainer als huis, het zou zo maar eens het wonen van de toekomst kunnen worden. De bijzondere woningen van het Nederlandse merk Sustainer Homes zijn volledig zelfvoorzienend en bieden een goedkoop en duurzaam alternatief voor de huizenmarkt.
Nooit meer een gasrekening
Het begon allemaal met twee vrienden die zich afvroegen of het mogelijk zou zijn om in zo’n vintage Volkswagenbusje te gaan wonen. Hoe tof dat idee ook leek, in de praktijk bleek het onmogelijk te realiseren vanwege de beperkte ruimte. De heren bleven brainstormen en uiteindelijk groeide het plan uit tot een zeecontainer. Inmiddels is Sustainer Homes een volwaardig bedrijf met zeven medewerkers. Niek Schoenmakers, interieurontwerper, vertelt: “Het is echt een huis van de toekomst. De containers zijn volledig zelfvoorzienend en hoeven niet aangesloten te worden op het gas-, riool-, water- of lichtnet. Je krijgt dus nooit meer een gasrekening binnen.”
De technische snufjes van Sustainer Homes
De zeecontainers zijn volgebouwd met allerlei technische snufjes. Zo zijn de huizen voorzien van zonnepanelen om de benodigde energie op te wekken. “Er is genoeg energie om comfortabel te kunnen leven. Je kunt dus gerust jouw vaatwasser aanzetten en tegelijkertijd koken terwijl je laptop oplaadt”, vertelt Niek. Het water in huis bestaat uit gefilterd regenwater dat opgevangen wordt in een grote tank. Het afvalwater van onder meer de douche loopt door een plantenfilter die alle schadelijke stoffen eruit haalt. Hierdoor is het geen probleem als het water weer terug de bodem in loopt. Tot slot hoef je niet in de kou te zitten, want een warmtepomp zorgt er in combinatie met degelijke isolatie voor dat het ook ‘s winters aangenaam warm blijft in huis. Bovendien heeft Sustainer Homes een samenwerking gesloten met Eneco’s slimme thermostaat TOON. Hierdoor kun je jouw temperatuur- en energieverbruik altijd reguleren.
Overal wonen waar je wilt
Hoewel het misschien makkelijker was geweest om te werken met nieuwe materialen, is het een bewuste keuze geweest om te werken met zeecontainers. “Wij willen werken aan de toekomst door een kleinere CO2-footprint achter te laten door bijvoorbeeld bewuster om te gaan met materialen. Gebruikte zeecontainers passen perfect in dit plaatje”, vertelt Niek. Eén blok komt neer op zo’n dertig vierkante meter leefruimte, maar daar zit wel alles in wat je nodig hebt. Uitbreiden is bovendien vrij eenvoudig: je maakt er gewoon een andere container aan vast en je hebt een extra slaapkamer. “Een zeecontainer biedt vele voordelen voor de bewoner. Zo kun je hem overal plaatsen en verplaatsen. Het is gewoon een kwestie van de container met een kraan oppakken.”
Alle gemakken van een normaal huis
Natuurlijk is het idee van duurzaam wonen niet nieuw, maar een totaalpakket als dat van Sustainer Homes is dat wel. “Het is uniek dat wij alle technische snufjes integreren in de containers. Wij leveren ze dan ook af als kant-en-klare woonunits waar je zelf eigenlijk niets meer aan hoeft te doen”, vertelt Niek. De huizen zijn overigens echt niet alleen voor de geitenwollen sokken onder ons, want je kunt er vrijwel alles in doen wat je in een normaal huis ook kunt. Het enige compromis dat de bewoners moeten sluiten, is het composttoilet. Dat moet namelijk eens per maand geleegd worden. Niek: “Maar wees niet bang hoor, dat is helemaal geurloos. Verder is het huis van alle gemakken voorzien. Het heeft onder meer een wasmachine, vaatwasser en een koelkast.”
Totaalpakket tot de borden aan toe
Als je wilt, kun je een volledig ingerichte container kopen bij Sustainer Homes. Niek: “Bij het interieurontwerp heb ik er rekening mee gehouden dat alles zo open mogelijk is gebleven. Het kan anders al snel benauwd aanvoelen in een container. Ik heb onder meer veel grote ramen geplaatst, zodat het licht diep de woning in valt. Daarnaast kun je de woning helemaal aanpassen naar jouw eigen wensen. De vloeren, het plafond en de muren zijn allemaal gemaakt van ECOboard. Dit is plaatmateriaal dat is gemaakt zonder lijm, helemaal puur natuur. Dat kun je gewoon schilderen. Je kunt ook kiezen voor andere afwerkingen zoals hout of linoleum. Als je wilt kun je een totaalpakket krijgen tot en met de borden aan toe. In het interieur zijn ontwerpen toegepast van enkele jonge Nederlandse ontwerpers. Zoals bijvoorbeeld de stoelen rondom de tafel die zijn ontworpen door de bekende ontwerper Dirk Vander Kooij en volledig gemaakt van gerecycled plastic, afkomstig uit koelkasten. Of het tapijt van Jolijn Pasmans en de kussens van Mae Engelgeer, gemaakt van duurzame materialen.”
Wat kost dat nou?
Gebruik de huizen van Sustainer Homes als vakantiewoning, permanent onderkomen of kantoor. Je hebt een volledig zelfvoorzienend huis van dertig vierkante meter al vanaf 66.500 euro. Liever alles al voor je ingericht? Dan ben je zo’n 70.000 euro kwijt voor een standaard ‘off-grid’-model.
Geen reacties