Je hebt de kartonnen en houten objecten van Studio ROOF vast wel eens voorbij zien komen. Wat begon met bordpapieren speelhuizen onder de naam Kidsonroof is geëvolueerd tot een collectie prachtige vliegtuigen, libellen, vogels en veel meer. Laat je fantasie dus de vrije loop en geniet van de fabelachtige kunstwerkjes van Studio ROOF.
De kinderen zijn de baas
Romy en haar man Ilya richtten Studio ROOF in 2005 op onder de naam Kidsonroof. Die naam mag je vrij letterlijk nemen, want hij slaat op ‘kinderen op het dak’, oftewel: kinderen zijn de baas. “We wilden spulletjes maken die creativiteit stimuleren, zonder dat dit opgelegd wordt. Hiervoor gebruikten we vaak onze eigen kinderen als testgroepje. Ze zijn ons klankbord, zonder dat ze dat zelf weten”, lacht Romy. Het allereerste product was het kartonnen witte huis van de foto hierboven dat ze presenteerden op de Woonbeurs. Je kunt het huis zelf aanpassen door erop te tekenen, schilderen of plakken en knippen. Het is zelfs mogelijk om gordijntjes op te hangen. “Het huisje ging al snel de hele wereld over. We kregen er zoveel reacties op dat we besloten onze andere ideeën ook uit te voeren. Want er was inspiratie genoeg!”
Studio ROOF
Studio ROOF ontstond in 2014 uit Kidsonroof. Romy: “Onze kinderen groeiden op en we wilden onze horizon verbreden met meer dan alleen kinderspulletjes. We zochten een soort overkoepelende paraplu om meerdere producten in onder te brengen, dat werd Studio ROOF.” Alle objecten worden trouwens ontworpen voor álle leeftijden. “Wij vinden dat fantasie zich niet beperkt tot een leeftijd. Alle spullen spreken tot de verbeelding en wij dagen zowel kinderen als volwassenen uit om er hun eigen verhaal bij te bedenken en geïnspireerd te raken. Veel mensen zetten onze producten op een mooie plek in hun huis, waardoor het bijna kleine kunstwerkjes worden. Dat is echt een enorme erkenning”, lacht Romy.
De natuur als inspiratie
Studio ROOF maakt voornamelijk dieren. Romy: “Dat is Ilya’s specialiteit. Op de een of andere manier lukt het hem altijd om net die houding of pose te pakken waarin je de kracht van het dier goed ziet.” Hoewel het hertenhoofd een van hun best sellers is, heeft het koppel er lang over nagedacht of ze er een wilden maken. Het hele idee van de jacht en trofeeën past niet bij hen, vertelt Romy. “Doordat wij het echter met karton doen, krijgt het een symboliek met zich mee die we wel mooi vinden. Het is een soort protest tegen de echte opgezette herten. Ik wil daar verder niet te veel woorden aan vuil maken, het is hoe het is. Onze producten spreken voor zich, we willen de boodschap niet aan mensen hoeven uitleggen. Het is veel leuker om er je eigen verhaal bij te bedenken.”
Keramiek met een verhaal
De kleine collectie keramiek van Studio ROOF is onderdeel van een bijzonder maatschappelijk project. Het assortiment wordt in mini-oplage geproduceerd door mensen met een niet-aangeboren verstandelijke beperking bij zorginstelling Boogh. Denk hierbij bijvoorbeeld aan personen een flinke klap hebben gehad van een ongeluk. Romy: “Ze maken onze producten voor ons in een dagbesteding waarin ze hun artistieke talenten kunnen ontdekken. Alles wordt dus met de hand gemaakt, dus geen enkel kopje is hetzelfde. Dat geeft een prachtig authentiek resultaat.”
Hermès – Petit H
Studio ROOF ontwerpt met enige regelmaat prachtige dieren voor het label Petit H, dat onder het Franse modehuis Hermès valt. Deze dieren worden gemaakt van leerresten die overblijven. Pascale Mussard, kleindochter van de oprichter van Hermès, richtte het atelier op. Romy: “Je kunt je misschien voorstellen dat dit nogal wat is, aangezien Hermès werkt met enorm hoge standaarden. Het merk moedigt kunstenaars aan om een ontwerp te maken waarin ze iets doen met leer. De vakmensen van Hermès wekken de unieke stukken vervolgens tot leven. Het is allemaal handwerk, echt prachtig om te zien. We zijn er al vaker heen geweest om kleuren te kiezen uit al het restmateriaal. Het zijn echte unica die de hele wereld rondreizen.”
Geen reacties