Lente Label

12 november 2015
Lente Label

Het jonge designmerk Lente Label is het kindje van ontwerpers Louise en Kruf en Iris Boshoven. Nadat zij afstudeerden als productdesigner, besloten zij hun samenwerking ook buiten de schoolmuren voort te zetten. Het label bestaat sinds 1 januari 2015 en produceert frisse recht-toe-recht-aan producten.

Wat betekent de naam Lente Label?

Iris: “We hebben lang nagedacht over een goede naam. Dit was de winnaar, omdat hij het best bij onze visie aansluit. Lente Label staat voor een jong en fris merk met veel kleur. Oorspronkelijk brachten we alle producten alleen in het wit en blauw uit, heldere lentekleuren. Inmiddels is de collectie uitgebreid met meerdere kleuren.”

Wat is kenmerkend voor jullie stijl?

Louise: “Wij houden van eenvoud en we denken vanuit het materiaal. De eenvoud van onze ontwerpen is vooral te zien aan het feit dat wij niet verbergen, alles is te zien in het materiaal. Met denken vanuit een materiaal bedoel ik dat we kijken naar de mogelijkheden die specifiek bij die grondstof horen. Metaal gaat na verloop van tijd roesten. Wij zien dit niet als negatief, maar juist als een kwaliteit van het materiaal. Roest kan heel mooi zijn. We laten graag die eigenschappen zien aan het publiek.”

Wat was de inspiratie voor jullie eerste collectie?

Louise: “We wilden allebei graag een klok maken en we wisten al vrij snel hoe die eruit moest komen te zien. Daarna zijn we gaan kijken naar welk materiaal het beste paste bij ons ontwerp. Via via kwamen we uit op kokerprofielen. Dit zijn standaard stalen buizen die veel gebruikt worden in de bouw en ze waren perfect voor ons. Wij zagen de kokerprofielen in stukken en dat is de basis voor onze producten.” Iris valt bij: “In de bouw worden de buizen meestal verstopt, maar wij wilden ze graag laten zien in onze ontwerpen. We zijn ook nog lang niet klaar met deze collectie. Inmiddels hebben we al een wandplank ontworpen waarbij de buizen dienen als plankdrager en een lamp waar we gebruik maken van verschillende formaten buizen.”

Werken jullie met nieuwe of gebruikte buizen?

Iris: “We gebruiken nieuwe buizen. Dit komt voornamelijk omdat ze strak moeten zijn als je de buizen wilt coaten. Bovendien zijn onze ontwerpen zo simpel dat lichte gebruiksschade als een klein deukje al snel lelijk is.”

Dus jullie laten de klokken gewoon een aantal weken in de tuin liggen roesten?

Louise: “Daar komt het wel op neer, ja. We proberen het roestproces overigens wel te beïnvloeden. We maken de buizen eerst helemaal vetvrij en smeren ze vervolgens op sommige plaatsen in met een chemisch goedje. Zo roesten sommige plekken sneller dan andere en krijg je mooie patronen. Als er genoeg roest op zit, coaten we de buizen om het roestproces te stoppen.”

Louise Kruf Iris Boshoven

 

 

Kijk ook eens naar

Geen reacties

Laat een reactie achter