Een veger veegt en deze lamp lampt. Jochem Kruizinga studeerde in 2014 af op de opleiding product design van ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Hij ontwierp deze lamp om je huis schoon te houden van vieze schaduwen.
Wat is Lampt?
“Lampt is een bureaulamp, geïnspireerd op een bezem. De lampenkap is functioneel, want je kunt de lamp neerzetten op de ‘bezemharen’. Verder is het wel echt een lamp en geen bezem meer.”
Wat voor type designer ben je?
“Ik laat me inspireren door bestaande producten. Ik borduur voort op wat er al is om tot nieuwe producten te komen. Ik hou van associëren. Producten hebben soms onopzettelijk andere functies dan in eerste instantie de bedoeling was. Neem bijvoorbeeld een krukje. Dat kun je al snel zien als stoel, een stoel wordt alweer snel een trapje en een trapje is alweer bijna een ladder. Het is eigenlijk een soort evolutieproces. Zoals de aap langzaam evolueerde tot de mens kan een product ook geleidelijk veranderen in iets nieuws. Doordat ik met bestaande producten werk, kan ik redelijk snel werken. Ik hoef niet eerst een enorme studie te gaan doen naar materiaalsoorten en dergelijke, want ik recycle in feite. Die snelheid past naar mijn mening ook bij deze tijd.”
Wat is je volgende project?
“Op dit moment ontwerp ik ophangsystemen voor een basisschool. Het systeem moet ervoor zorgen dat kindertekeningen en kunstwerkjes makkelijk opgehangen kunnen worden. Bovendien doe ik mee aan verschillende pitches van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Dit is een fonds dat subsidies toekent aan designers met een goed idee. De vorige keer werd ik derde. Heel erg leuk, maar niet genoeg om de subsidie te bemachtigen. De eerstvolgende keer wil ik winnen.”
Welke designer is je voorbeeld?
“Ik bewonder de ontwerper Oki Sato. Ik liep stage bij zijn designstudio Nendo, in Tokyo. Hij heeft een erg minimalistische stijl en houdt van associëren, net als ik. Ik vind de manier waarop hij tegen dingen aankijkt erg interessant. Problemen ziet hij niet als belemmeringen, maar als kansen om tot een verrassend ontwerp te komen. Tafels wiebelen bijvoorbeeld vaak. In plaats van dit probleem op te lossen, gaat hij associeren. Het gewiebel doet hem dan bijvoorbeeld denken aan deinende ijsschotsen. Zo’n klein detail kan dan leidend worden voor zijn ontwerp. Daarnaast bewonder ik zijn werkmentaliteit. In Japan werken mensen bizar hard. Iedereen op zijn kantoor begint om 10 uur ‘s ochtends op en eindigt pas rond middernacht. De eerste dag dat ik daar kwam, lag er iemand op de grond te slapen. De maanden daarna is het meerdere keren gebeurd dat mensen een paar uurtjes rust probeerden mee te pakken door onder hun bureau te gaan liggen slapen.”
Geen reacties