Dirk Vander Kooij creëerde een nieuw ambacht waarin hij technologie en design met elkaar verbindt. De ‘handgemaakte’ producten worden vervaardigd door een zelf ontworpen robotarm. Grondstoffen zijn gerecyclede kunststof onderdelen zoals oude koelkasten en afgedankte computers. Het resultaat is maatschappelijk verantwoord design met een twist.
Van koelkast naar stoel
Al op zijn twaalfde maakte Dirk houten meubels voor de ouders van vriendjes, maar later op de Design Academy ontdekt hij zijn echte passie: kunststof. Dirk: “Ik ergerde me wel behoorlijk aan de beperkingen van het materiaal. Als je de standaard mallen gebruikt, kun je het product namelijk niet meer aanpassen nadat het gebakken is.” De jonge designer ging niet bij de pakken neer zitten, maar besloot zelf een geheel nieuwe manier te ontwikkelen waarbij hij geen mal nodig heeft: hij print zijn kunststof meubels. Hiervoor gebruikt hij een tweedehands robotarm die hij zo aanpaste dat hij van omgesmolten, versnipperde stukken oude koelkast nieuwe stoelen kan maken. Laag voor laag bouwt de robot het product op tot er na drie uur een volledige stoel is ontstaan.
Imperfecties perfect maken
Toen 3D-printers dertig jaar geleden werden geïntroduceerd was de werkwijze van deze machines nog verre van perfect. De printers lieten kleine printlijnen achter op het kunststof, in plaats van een glad oppervlak te creëren. “Mensen willen over het algemeen graag dat hun 3D-printer zo nauwkeurig mogelijk werkt, maar voor mij zijn die kleine imperfecties de identiteit van kunststof, net zoals hout een nerf heeft. Ik besloot voor bijvoorbeeld mijn Endless serie die lijnen uit te vergroten, zodat de techniek achter het product goed zichtbaar is. Ik blaas ze dusdanig op dat het op zichzelf staande ornamenten worden. Dit lijnenspel vormt samen een esthetisch geheel”, vertelt Dirk.
Eerlijkheid in het materiaal
“Ik vind het belangrijk dat je ziet waar een product vandaan komt”, vertelt Dirk. Dit zien we goed in zijn Melting Pot Tables, gemaakt van oude kunststof onderdelen. Het afgedankte speelgoed, de oude computers en ouderwetse videobanden worden met een speciale pers fijn gedrukt. Hierdoor ontstaat er een onverwoestbare kunststof tafel met dezelfde materiaalsterkte als marmer. Bovendien is dankzij de gerecyclede producten geen enkele tafel hetzelfde. Dirk: “Soms zie je herkenbare onderdelen terug in het patroon, zoals een toetsenbord.”
Chaotische precisie
Hoewel Dirk Vander Kooij over het algemeen alleen werkt met kunststof, maakte de studio voor de Diffuser Cabinet een uitstapje naar hout. “De vorm lijkt misschien willekeurig, maar de commode is het resultaat van nauwkeurige wiskundige berekeningen. Over elk balkje is nagedacht. De kast vermindert hinderlijke echo’s en verbeterd de akoestiek van een ruimte”, vertelt Dirk enthousiast.
Dirk Vander Kooij
Hemkade 18G-217 info@dirkvanderkooij.nl
1506 PR Zaandam
Geen reacties