Cabs Design: kunst en akoestiek worden letterlijk verweven

1 december 2015
Cabs Design

Op het eerste gezicht lijkt SCALE van Cabs Design gewoon kunst aan de muur, maar de creatie is multifunctioneel: het is een onzichtbare akoestiekverbeteraar die afrekent met vervelende nagalm. Bovendien bepaal jij hoe het kunstwerk eruit ziet. Steek de polyesterwollen schubben van gewoon in elkaar en creëer een figuur op jouw muur of plafond dat bij jouw huis of kantoor past.

Op dit moment is de trend in de woonwereld strak en minimalistisch. Betonnen vloeren, hardhouten meubels en strak gestuukte muren. Daarbij het liefst zo min mogelijk meubels, want less is more. Hartstikke mooi natuurlijk, maar dramatisch voor de nagalm in huis. In deze moderne ruimtes is de kans groot dat het er echoot alsof je in een grot woont. Ludo Gommans van Cabs Design legt uit: “Geluid reflecteert ontzettend tegen harde materialen met nagalm als gevolg. Met akoestiek wordt vaak geen rekening gehouden bij het inrichten van een ruimte. Vaak komen mensen er pas na een verbouwing achter dat de ruimte echoot.” De algemene vuistregel is dat ongeveer een derde van het vloeroppervlak moet bestaan uit geluidsabsorberende materialen, zoals bijvoorbeeld gordijnen. Ludo: “En daarmee bedoelen we geen vitrage, want dat is zo dun dat het niets opneemt. Die dikke velours gordijnen die je vroeger vaak in de kroeg zag, doen de truc wel.”

produkt_view_02

Onzichtbare akoestiekverbeteraar

Voor de mensen die niet zitten te wachten op velours gordijnen is er SCALE van Cabs Design, ontworpen door Vanessa Busemann en Felix Zebi. Ludo: “Het is de ideale combinatie van kunst en design en daarnaast een onzichtbare akoestiekverbeteraar. Hinderlijke nagalmen behoren definitief tot het verleden.” Het modulaire systeem is eenvoudig in elkaar te plaatsen, maar ook weer te demonteren. Je kunt het dus bij elke verhuizing meenemen, wel zo handig. Er is keuze uit zes verschillende kleuren schubben die je in elkaar steekt op een manier die jij mooi vindt. Je hangt ze op aan verschillende ophangpunten die je in de muur boort. Je hebt er zo’n twee à drie per vierkante meter nodig. Deze houders zijn voornamelijk bedoeld om het systeem mooi recht tegen de muur te houden. “In principe zou je het hele systeem op slechts twee houders kunnen laten steunen, maar dan is er een grote kans dat het hele bouwwerk van de muur gaat hellen”, legt Ludo uit. Muziekliefhebbers vallen trouwens helemaal met hun neus in de boter. “Als je SCALE achter jouw boxen hangt, merk je het verschil meteen”, vertelt Ludo.

produkt_view_03

Een uniek kunstwerk voor op het werk

SCALE is niet alleen handig voor thuis, maar ook voor op het werk of in openbare gelegenheden. Wat denk je bijvoorbeeld van callcenters, waar vaak veel hinderlijk achtergrondgeluid is of in een lawaaierige alarmcentrale waar belangrijke telefoontjes binnen komen?  Daarnaast is een goede akoestiek ook van belang in bijvoorbeeld flexwerkplekken of scholen, die vaak bestaan uit grote, open ruimtes. Zoals je leest, heeft SCALE vele toepassingsgebieden. Ludo: “Natuurlijk kun je kiezen voor de standaard oplossing: een aluminium frame met een doek ervoor. Dit is echter een beetje passé. Met SCALE los je niet alleen nagalmproblemen op, het is ook nog eens een echte blikvanger en een uniek kunstwerk.” Bovendien hoef je niet bang te zijn dat collega’s het systeem kapot maken tijdens een uit de hand gelopen kantoorborrel, want hetmateriaal is ijzersterk. Het is vrijwel onmogelijk kapot te scheuren en zelfs een zaag legt het af tegen de polyesterwol.

produkt_view_05

Polyesterwol

Cabs Design begon als een studentenproject aan de Hogeschool Mainz in Duitsland. De studenten werden uitgedaagd om een product te ontwerpen waarbij het materiaal als design impuls fungeerde. Het project was een samenwerking tussen de hogeschool en M&K Filzfabrik, de grootste viltfabriek ter wereld. Het materiaal wat de studenten ter beschikking kregen was NITONA, een polyesterwol. De mogelijkheden van het materiaal waren daarbij het uitgangspunt voor het uiteindelijke design. Polyesterwol is het meest absorberende materiaal dat er is. De stof wordt geperst tot een plaat van één centimeter dik en heeft aan alphawaarde van 0,9, wat betekent dat het een klasse A akoestische absorber is. Het is volgens Ludo dan ook niet ondenkbaar dat het op den duur ook in de muziekindustrie toegepast zal worden, waar nu nog gebruik gemaakt wordt van schuim om een ‘eierendozeneffect’ te bewerkstelligen in geluidsdichte ruimtes. Ludo: “Polyesterwol is een spannend en interessant materiaal waar we in de toekomst nog veel van gaan horen. Wij tasten zelf ook nog de grenzen af van wat de stof kan.”

produkt_view_06

 

Fotocredits: Thomas Ebert.

 

Kijk ook eens naar

2 Reacties

  • Reply Ellen van Tulden 21 juli 2016 at 10:21

    Hallo

    Wat zijn de kosten van de wollen schubben als kunst aan de muur?
    En hoe kan ik het bestellen?

    • Meubeltrack
      Reply Meubeltrack 21 juli 2016 at 10:44

      Beste Ellen,

      Omdat de kosten afhankelijk zijn van je wensen, raden wij je aan om contact op te nemen met Cabs Design via http://www.cabsdesign.de/en_contact.html. Zij kunnen je precies vertellen wat de kosten zijn en hoe het product besteld kan worden.

      Met vriendelijke groet,
      Marlotte van Meubeltrack.nl

    Laat een reactie achter