In het verleden was het pand van Brandpunt in handen van de gemeente en het culturele hart van Breda. Ook vandaag de dag is het een creatief broeinest. Het gebouw huisvest onder meer een lasersnijlab, expositieruimte en een koffiecorner. Een gesprek met Jeroen, een van de oprichters.
Brandpunt: een winkel om in te verdwalen
Wat is Brandpunt? “Tja, dat is lastig om in één zin te omschrijven”, verzucht Jeroen. Het pand van Brandpunt is dan ook werkelijk waar enorm. Voorin is de zaak verdeeld in een koffiecorner en een winkelruimte. De Chesterfieldbanken geven de ruimte een gezellig huiskamereffect. Dat er een laserlab in het gebouw aanwezig is, verraadt zelfs de menukaart: die is namelijk volledig uit hout gesneden. De lasergesneden items komen sowieso overal in de winkel terug. Er hangen kunstige lampen, houten sieraden en grappige klokken. Daarnaast vinden we onder meer grappige kaartjes, planten van PikaPlant en DIY papieren dierenhoofden in de winkel.
Geen elitair gedoe
Na het winkelgedeelte volgt er een expositieruimte. Denk hierbij niet aan een elitaire galerie waar niemand naar binnen durft te stappen, maar een laagdrempelige expositieruimte waar winkelend publiek gemakkelijk (en gratis) naar binnen loopt. Daarachter ligt een klein zaaltje waar verschillende culturele activiteiten worden georganiseerd. De geur van brandend hout verklapt dat daarnaast de laserwerkplaats ligt. Het is dus duidelijk een levendige boel in Brandpunt. “We faciliteren onder meer exposities, lezingen, workshops, bandjes en soms toneelvoorstellingen, dus er is hier altijd wel wat te doen”, lacht Jeroen.
“Ik wist niet eens hoe een lasersnijder werkte”
Brandpunt kwam voort uit Jeroens bedrijf, het laserlab Creative use of Technology. Eigenlijk komt hij uit de architectuurwereld, maar daar moet hij in 2009 noodgedwongen mee stoppen als de bouwwereld in een diepe crisis belandt. “Het was echt een verschil van dag en nacht. Het leek wel alsof ik van de een op de andere dag geen werk meer had. De bouw lag compleet stil”, legt hij uit. Hij gaat samen met een vriend die in hetzelfde schuitje zit op zoek naar een alternatief. Na een uitgebreide zoektocht stuiten ze in het FabLab in Utrecht op een lasersnijmachine. Ze zijn meteen verliefd. Jeroen: “Het is een ontzettend veelzijdig apparaat: je kunt werken met een breed scala aan materialen, van papier tot plexiglas en het leent zich voor verschillende groottes.” De vrienden worden steeds enthousiaster en besluiten hun kans te grijpen. “Twee weken later hadden we een lasersnijder gekocht. Ik wist op dat moment niet eens hoe het apparaat werkte”, lacht Jeroen.
Aandacht voor ambacht
Het lasersnijden mondt binnen een mum van tijd uit tot een enorm succes, met als absolute kaskraker de houten telefoonhoesjes. Deze jumpstart heeft het bedrijf onder meer te danken aan het online verkoopplatform Etsy. “Dankzij Etsy was niet alleen Breda, maar de hele wereld ons afzetgebied. De moderne tijd kent geen grenzen qua potentiële klanten”, legt Jeroen uit. Hij denkt dat het succes te verklaren is doordat volgens hem de vraag naar ambacht steeds groter wordt. “Ik merk dat mensen steeds meer behoefte hebben aan unieke producten. De tijd van de massaproductie raakt op zijn retour. Dat is meteen de kracht van onze lasersnijwerken: alles is te personaliseren en daarna snel uit te werken tot een kant-en-klaar product. Mensen vinden dat prachtig om te zien.”
BRANDPUNT
Reigerstraat 16
Breda
Geen reacties