Aba-i heeft stoffen in alle kleuren

23 mei 2016
Aba-i heeft alles op het gebied van mooie stoffen

Aba-i is al ruim 30 jaar een bekende naam in het centrum van Utrecht. Het mooie grachtenpandje ligt in een schattig oud straatje in Utrecht. Het huis, compleet met werfkelder, is zoveel mogelijk in oude staat gehouden. Binnen vinden we een uitgebreid kleurenpalet aan bonte stoffen, kleden en meubeltjes. “Kleur is een vereiste”, lacht eigenaresse Stigne van Woerkom.

Nederlanders durven geen kleur

De winkel werd overgenomen van Abal, dat was een fair trade winkel met allerhande kleurrijke stoffen. Kersverse eigenaar Noud van Woerkom wilde de naam van de zaak niet te veel veranderen, dus hij koos voor Aba-i. Dat is niet alleen de naam van een plaats in Afrika waar de winkel zijn beginperiode veel handel vandaan haalde, maar ook Arabisch voor ‘zoon van de vader’. Een eerbetoon aan de vorige winkel. Nu stap je bij Aba-i in een wereld van kleur. Nederlanders maken volgens Stigne overigens meestal geen gewaagde kleurcombinaties wanneer het gaat om inrichtingen, maar ook de minder experimentele huizeninrichter kan bij Aba-i terecht. “Een strak interieur kan helemaal opgehaald worden door één kleurrijke toevoeging. Wij denken graag mee met onze klanten over mogelijkheden.”

12295489_1013473335365523_1551229424830409692_n

Stoffenwinkel

Aba-i is in eerste plaats een stoffenwinkel. Als je gordijnen komt kopen, zul je dus zelf nog de rails moeten aanschaffen. “Verder hoef je niets te doen, hoor. Wij laten alle stoffen helemaal op maat maken in ons atelier”, vertelt Stigne. Klanten van Aba-i hoeven hun producten zelfs niet zelf op te komen halen. Vader Noud rijdt het hele land door om zijn waren af te leveren. In de omgeving Utrecht en Amsterdam doet hij dat zelfs geheel gratis.

12642683_1048326325213557_2770490814959077360_n

Eerst zien, dan geloven

Bijzonder aan Aba-I is dat de eigenaren altijd zelf afreizen naar de landen waar ze hun kleurrijke stoffen vandaan halen. “We willen met eigen ogen zien in welke leefomstandigheden mensen werken. We vinden het belangrijk dat wij daar met een goed geweten spullen kunnen afnemen”, vertelt Stigne. Ze vertelt dat haar vader een aantal jaar geleden samen met de producent een centrum opzette in India. Het verven gebeurt in die landen namelijk nog steeds rechtstreeks in de rivier. Aba-i bedacht een manier om het water te filteren en de leefomstandigheden te verbeteren. “Het zijn babystapjes, maar je moet toch ergens beginnen”, zegt Stigne.

12654474_1048326331880223_3253343626784551281_n

Honderd procent handwerk

Alles bij Aba-i is handwerk, maar dan ook echt alles. Zelfs de frames van de meubels en de hoezen worden met de hand gemaakt. “Handwerk heeft iets magisch. Het is nooit helemaal perfect, maar het leeft. Her en der zit een foutje en dat geeft het product karakter.” De Turkse kelimkleden laat de winkel zelf restaureren in het land van herkomst. “Als we ze kopen, zien ze er niet uit. We brengen ze daarom naar kleine dorpjes, waar nog echte vakmensen zitten. Zij maken ze weer mooi”, vertelt Stigne. De meeste stoffen halen ze uit India, de lampen zijn Syrisch en de kleden en kussens komen voornamelijk uit Turkije. Alle kleden zijn overigens handgemaakt en uniek, dus weg is weg. “Eigenlijk hebben wij nooit trends gevolgd, we kopen altijd in op ons eigen gevoel en vanuit het hart. Nu hebben we bijvoorbeeld schattige bankjes in Deense stijl. Mijn moeder is Deens, vandaar.”

 

ABA-I
Lijnmarkt 32-34
Utrecht

 

Kijk ook eens naar

Geen reacties

Laat een reactie achter