Een slechte nachtrust is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie net zo gevaarlijk voor je gezondheid als roken en te weinig bewegen. Het is dus raadzaam om te investeren in een goed bed. Maar hoe weet je eigenlijk welk bed bij jou past? Wij vroegen het Freek Fidder van Fidder Slapen in Woerden.
-
Waarom is een goed bed belangrijk?
“Een goed bed zorgt ervoor dat je elke dag fris en uitgerust wakker wordt.”
-
Is goedkoop duurkoop bij het kopen van een bed?
“Bij erg goedkope matrassen wordt er gebruik gemaakt van de meest betaalbare materialen. Het is maar de vraag of deze genoeg ondersteuning bieden, om van de duurzaamheid nog maar niet te spreken. Wij hebben een aantal basiscriteria opgesteld waaraan aan matras moet voldoen. Aan de hand daarvan kun je bij ons een heel bed kopen vanaf 2000 euro. Een los matras kun je vanaf 400 euro kopen.”
-
Hoe komt het dat er zoveel verschillende meningen zijn over wat een goed bed is? Je hoort wel eens dat elke slaapzaak je een ander (tegenstrijdig) advies geeft.
“Ik denk dat dit veel te maken heeft met het assortiment dat iemand voert, gecombineerd met een persoonlijke voorkeur. Als iemand weinig spiraalbodems heeft, zal hij eerder een ander soort bodem aanraden. Bovendien geeft niet iedereen even goed advies.”
-
Waar moet je op letten bij het kopen van een bed? Zijn er een soort standaard regels die je in acht moet nemen?
“Het beste bed bestaat niet. Je moet een bed vinden dat bij je past. Iedereen is anders, dus elk advies is ook anders. Een goed bed moet ondersteuning en comfort bieden. Het is belangrijk dat je ruggenwervels recht liggen en dat je geen last krijgt van je schouders of onderrug. Bepaalde combinaties zijn ideaal. Een lattenbodem met een latexmatras is zo’n voorbeeld. Een goede lattenbodem heeft de mogelijkheid om in te veren en te kantelen om zo je lichaamscontouren te volgen. Het latexmatras volgt diezelfde beweging. Een pocketveermatras is minder geschikt op een lattenbodem, omdat dat hetzelfde doet als de bodem. Dat werkt elkaar tegen.”
-
Wat is het belang van een bodem?
“De belangrijkste taken van een bodem zijn het dragen van het matras, het ondersteunen van het lichaam en het laten ventileren van het matras.”
-
Wat is de beste slaaphouding? En wat de slechtste?
“De beste slaaphouding bestaat niet, de slechtste wel: slapen op je buik. Dit is funest voor je nekwervels.”
-
Hoe weet je of je goed ligt op een matras? Er bestaan allerlei metingen. Zijn die nuttig en waarom?
“Wij bekijken hoe iemand in elkaar steekt. Daarbij kijken we bijvoorbeeld naar zaken als lengte en gewicht, maar ook of iemand veel transpireert of allergisch is voor bepaalde dingen. Tenslotte heeft persoonlijke voorkeur ook nog een zegje. Wij proberen iemand altijd verantwoord te laten liggen. Daarmee bedoel ik dat iemand comfortabel moet liggen, maar er moet ook sprake zijn van een optimale ondersteuning. Wij gebruiken verder (nog) geen meetsysteem. Er zijn ook veel nutteloze meetsystemen. Het meten van de spierspanning is daar een voorbeeld van. De enige spier die gespannen is tijdens je slaap is als het goed is je hart, de rest is ontspannen. Bovendien houdt een meting alleen rekening met een bepaald aantal criteria en wordt er bijvoorbeeld geen rekening gehouden met persoonlijke voorkeur. Het is nog wel eens lastig om de beste balans te vinden tussen persoonlijke voorkeur en ondersteuning. Gelukkig geven veel merken een omruilgarantie.”
-
Er zijn talloze matrasmaterialen, welke is het meest geschikt?
“Dat is afhankelijk van wat de klant belangrijk vindt. Het goedkoopste materiaal is polyether. Dit is goedkoop, maar ventileert niet en is zeker niet duurzaam. De HR schuim- of latexmatrassen doen dit wel, maar zijn duurder. Laat je bovendien niet oplichten. Veel aanbieders adverteren met NASA-schuim. Deze merknaam mag echter alleen gevoerd worden door Tempur. Alle andere aanbieders verkopen imitatieschuim van doorgaans slechtere kwaliteit.”
-
Matrassen hebben vaak allerlei zones. Wat is het nut daarvan?
“Ieder matras moet tenminste 3 zones hebben. Eén zone biedt stevigheid bij je heupen, de twee andere zijn zachter bij je schouders en enkels. Daarbij geldt dat dames over het algemeen meer uitstekende lichaamsdelen hebben, zoals heupen. Zij zijn vaak gebaat bij meer zones. Voor heren is 1 grote, rechte zone van de taille tot aan de bovenbenen meestal goed.”
-
Wat is een topper? Doet een topper iets voor je slaaphouding?
“Een topper maakt je bed zacht. Dit heeft verder weinig effect op de zones in een matras, omdat je er een beetje doorheen zakt. Misschien voel je ze iets minder, maar ze doen hun werk nog wel.”
-
Hoe vaak moet ik een matras draaien?
“Dat je een matras moet draaien, is eigenlijk een achterhaalde gedachte. Zo zou je de levensduur bevorderen, maar tegenwoordig zijn matrassen veel duurzamer en van betere materialen gemaakt. Als je het bedtextiel vaak genoeg verschoont en het bed regelmatig laat luchten, is er niets aan de hand. Bij bepaalde matrassen is het zelfs niet de bedoeling dat je ze draait. Auping heeft bijvoorbeeld matrassen die asymmetrisch zijn. Deze matrassen zijn gemaakt om op één manier op het bed te liggen.”
-
Wat is de levensduur van een matras?
“Een goed matras kan 8 tot 12 jaar mee. Bij erg goedkope matrassen is de levensduur soms maar 5 jaar. Als je klachten krijgt na het slapen, is het tijd voor een nieuw matras. Bovendien is het na 12 jaar vanuit hygiënisch opzicht ook raadzaam om een nieuw matras aan te schaffen.”
Geen reacties